Poliklinikler
22 Aralık 2021

Kardiyoloji

 

Kardiyoloji Nedir?

İnsan vücudu, eşsiz bir yapıya sahiptir.  Bu eşsiz yapının temel taşlarını ise hareket, sindirim, solunum, boşaltım ve dolaşım sistemleri oluşturmaktadır. Kalp damar sistemi olarak ta adlandırılan dolaşım sistemi vücut sistemlerinin kendi aralarında koordineli bir şekilde çalışması için gerekli besin ve oksijeni sistemler arasında paylaştırır. Günümüzde ülkemizde ve tüm dünyada en sık ölüm nedeni olarak kalp damar sistemi hastalıkları gelmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık çeyrek milyon kişi kalp krizi geçirmektedir ve bu sayı gelecekte de artmaya devam edecektir. Kalp damar hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı Kardiyoloji bilim dalıdır.

 

Kardiyoloji ile ilgili hastalıklar nelerdir?

Yüksek tansiyon, kol-bacak gibi büyük uzuv damar hastalıkları, kalp damar (koroner damar) hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, ritm bozuklukları, lipid bozuklukları kardiyolojinin ilgilendiği başlıca kalp damar hastalıklarıdır.

 

Hangi şikayetler ile kardiyoloji polikliğine başvurulabilir?

Tansiyon düzensizlikleri, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kol bacak ağrısı, ödem, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi ve bayılma kardiyoloji polikliniklerine başvuruda belirtilen en sık şikayetler olarak sayılabilir.

 

 

Göğüs Hastalıkları:

 Erken tanı tüm hastalıklarda olduğu gibi göğüs hastalıklarının tanı ve tedavisinde önemli bir faktördür. Bu nedenle uzun süren öksürük, balgam, yürüyüş ve yokuş tırmanmakla oluşan nefes darlığı hastalığın ilerlemiş olduğunu gösteren bulgular olup göğüs hastalıkları uzmanına başvuruyu gerektiren hallerdir. Sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı ya da sosyal ortam nedeni ile tozlu ortamlarda bulunan kişilerde öksürük, balgam ve nefes darlığı şikayetlerden en az birinin bulunması durumunda mutlaka göğüs hastaları uzmanı tarafından muayene edilmesi ve solunum fonksiyon testi yaptırılmalıdır.

 

 

 

Enfeksiyon Hastalıkları:

Enfeksiyon hastalıkları birimi gripten idrar yolu enfeksiyonuna, AIDS’ten sarılığa, tüberkülozdan ishale kadar birçok hastalık ile ilgilenmektedir. Bazı enfeksiyon hastalıkları belirti göstermezken bazılarında ise birçok belirtiyi görmek mümkündür. Enfeksiyon hastalıkları belirtileri arasında en yaygın olan ise “ateş” kabul edilmektedir. Çeşitli hastalıkların ilk belirtisi olan ateş sonrasında doktor muayenesi ve tetkiklerden sonra enfeksiyon hastalıklarının tanısını koyarak  tedavi etmek mümkündür.  Doktorlar bu aşamada tüm tetkikleri (kan , idrar, grafiler v.b.) ve geçmişi inceleyerek tanı koyma  ve tedavi etme sürecine girmektedir. 

 

Ortopedi veTravmatoloji:

Kas ve iskelet sistemi hastalıkları üzerinde çalışan Ortopedi ve Travmatoloji birimi, çok farklı alt dalları, teşhis ve tedavi yöntemleri bulunan son derece zengin bir uzmanlık dalıdır. Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi başlıca alanlar ile kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.

 

Dahiliye:

 İç hastalıkları departmanı çocukluk çağını aşmış bireylerin iç organ sistemleri ile ilgili incelemeleri yapar. Bu sisteme ait organların fonksiyon bozukluklarıyla ilgili teşhis ve tedavi hizmetini verir. Bunun yanı sıra sağlık hizmeti verdiği her bireyi kendisini hastalıklarda koruması için alınması gereken önlemler konusunda bilinçlendirir ve yönlendirir.

Dahiliye Hangi Hastalıklara BakarGenel dahiliye tıbbın tüm klinik branşlarına temel teşkil eden bir disiplindir. Sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların büyük çoğunluğunun problemleri iç hastalıklarının ilgi alanına girmektedir. Üst ve alt solunum yolu hastalıkları, hiper tansiyon, mide-bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar gibi çok geniş bir skalayı kapsar

Ağız kuruluğu
Karın ağrısı
Göğüs ağrısı ( sol kol ile ilgili ağrılar )
Mide ağrısı
Sıklıkla idrara çıkma
Gastrit
Mide ekşimesi
İshal ve kabızlık
Tansiyon ( buna bağlı baş dönmesi, kulak çınlaması, mide bulantısı, burun kanaması ve kalp ağrıları…)
Terleme
Kalp, Damar, Aort, Damar sertliği, Hipertansiyon, Yüksek tansiyon, Hipotansiyon, Düşük tansiyon, Kalp krizi, Kalp yetmezliği, Taşikardi, Çarpıntı gibi rahatsızlıklar için dahiliye bölümüne görünebilirsiniz.

 

Genel Cerrahi:

Hâriciye olarak da anılmakta olan Genel Cerrahi branşı, ayrıntılı olarak, tam anlamı ile şu hastalık türleri, organlar ve rahatsızlık belirtileri ile ilgilenmektedir:

Apandisit : Aşırı derecede ağrılı hale gelebilen ve ciddi hayati tehlike oluşturma potansiyeline sahip bir hastalıktır. Apandis adı verilen bağırsağın bir bölümünün uzun süreli iltihabına verilen isimdir. Apandis ya da appendiks bağırsağa bağlı olan bir parmaksı çıkıntı şeklindedir. Uzun süreler boyunca iltihaplı bir halde kalmaktadır. En belirgin semptomu ağrıdır.

Memede ağrı

Memede kollara doğru yayılan ağrı

Memede sertlik hissi

Memede ele gelen sertlik

Karın bölgesinde şişlik ve buna bağlı ağrı

Kangren

Hemoroid

İnce bağırsak hastalıkları

Kalın bağırsak hastalıkları

Karaciğer hastalıkları

Mide hastalıkları

Tiroid bezinin az çalışması

Hipertiroidi

Vücutta et beni veya yağ bezesi

Şiddetli karın ağrısı

Büyük dışkı ile gelen kan

Dönüşümlü olarak ishal ve kabızlık

Yağa karşı duyarlılık, bağırsak gazları ve karında doygunluk duygusu

Göbek bölgesinde ağrı ve şişlik

Kasıkta ağrı ve şişlik

 

Nöroloji

Kelime anlamı olarak Nöro (Sinir) ile logio (Çalışma)dan oluşan Nöroloji adından da anlaşılacağı üzere sinir bilimidir. Ağırlıklı olarak sinir sisteminin rahatsızlıklarına bağlı olarak vücudun bütün fonksiyonunu etkileyen kas hastalıkları da dâhil fonksiyon bozukluğu hastalıkları alanında yapılan çalışmalar Nörolojinin faaliyet alanlarıdır. Bu alanda sorumlu olan tıp uzmanlık alanı ise Nöroloji uzmanlığıdır.

Merkezi, otonom ve periferik sistemin bütün rahatsızlıkları Nörolojinin alanıdır.

 

Miyelin (Sinir kılıfı hastalıkları)

Parkinson

MS

ALS

Unutkanlığa neden olan Alzheimer ve Demans

Epilepsi

İnme (Beyin felci)

Epilepsi (Sara)

Baş ağrısı

Baş dönmesi

Migren

Yüz felci

Nöropati

Menenjit

Hareket bozuklukları (Ellerde titreme, diskinezi vb.)

Kas hastalıkları

Hareket zorluğu

Konuşma güçlüğü

Kasılma

Uyku bozuklukları

Bunlar gibi birçok kas ve sinir hastalıklarının teşhis ve tedavisi Nöroloji uzmanlarının çalışma sahasına girmektedir.

 

Üroloji

Üroloji kadın, erkek ve çocuklarda idrar yolları ile erkek üreme organlarını içeren hastalıkların tanı ve tedavisi ile ilgilenen cerrahî bir uzmanlık alanıdır.

 

Dermatoloji

Deri bilimi olarak tanımlanan dermatoloji, ciltteki hastalıklar ve bunların tedavisi ile ilgilenen bir tıp disiplinidir. Bu bilim dalında insan vücudu için son derece hayati bir organ olan derinin her türden rahatsızlığı incelenmekte ve tedavi edilmektedir.

Halk arasında cildiye  olarak da bilinen dermatoloji deri haricinde; deri ekleri (saç, tırnak, ter bezleri), ağız içi gibi mukoza bölgeleri ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisinde etkili rol oynamaktadır.

 

Beyin ve Sinir Cerrahisi

Hastanelerin veya diğer sağlık kuruluşlarının beyin ve omurilik bölgesinde gerçekleşen damar tıkanıkları, yaralanmalar ile vücudun bu bölgelerinden kaynaklanan bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklara tıbbi müdahale edilmesini sağlayan birimine, beyin ve sinir cerrahisi adı verilmektedir. “Nöroşirürji” adıyla da bilinen beyin ve sinir cerrahisi biriminde çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar farklı yaş gruplarındaki sinir sistemi hastalıklarına sahip olan bireylerin tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum:

Adet düzensizliği, kısırlık, vajina kuruluğu, hamile kalamama, cinsel ilişki sırasında ağrı, adet kanamasının az veya çok miktarda olması, vajinadan et parçası gelmesi, cinsel isteksizlik, adet sancısı, adetin erken yaşta olması, çocuk sahibi olamama ya da ilk adet kanamasının olmaması gibi durumlarda kadın doğuma gidilmesi gerekmektedir. Kadınsal hastalıklara yönelik tedavi yöntemlerinin uygulandığı bölüm, bu tür şikayetlerle gelen hastaların muayene edilerek tedavi edildiği bir bölümdür. Dolayısıyla bu tür şikayetleriniz varsa, vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

 

Anestezi ve Reanimasyon

Anestezi uygulanacak olan hastaların durumlarını değerlendirmek,

Eğer hasta ameliyata hazır değilse tedavi programı uygulamak,

Hastaların ağrı ve acı duymalarını önlemek,

Ameliyat sırasında hastanın durumunu kontrol etmek,

Hastanın en uygun pozisyonda yatarak ameliyata girmesini sağlamak.

 

 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Çocuk sağlığı ve hastalıkları, yenidoğan döneminden 18 yaşına kadar tüm çocukların koruyucu sağlık hizmetileri, teşhis ve tedavilerinin yapan bilim dalıdır. Öncelikle sağlıklı çocukların takibi, gelişimlerinin izlenmesi, hastalıklara karşı koruyucu önlemlerin alınması esastır. Buna rağmen hastlalık gelişirse, tetkik tedavi ve izlemleri çocuk hastalıkları hekimleri tarafından yapılmaktadır.

 

Çocuk Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları
Çocuk Ateş ve Soğuk Algınlığı (Nezle)
Çocuk Orta Kulak İltihabı
Çocuk İç Kulak İltihabı
Çocuk Sinüzit
Çocuk Anjin
Çocuk Farenjit
Çocuk Bronşit
Çocuk Zatürre
Çocuk İdrar Yolu Enfeksiyonları
Çocuk Bebeklerde Gaz Sancısı:
Çocuk Bebeklerde Kabızlık
Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık
Çocuk Raşitizm
Çocuk Kızamık
Çocuk Suçiçeği

 

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon; kaza, travma, doğuştan gelen rahatsızlıklar ya da başka sebeplerle meydana gelen fonksiyonel bozuklukları ya da kayıpları çeşitli yöntemler ile tedavi eden ve hastayı günlük yaşamında rahatlıkla hareket edebilir hale getiren bir tedavi yöntemidir. Kemik ve kasla ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılan fizik tedavi ve rehabilitasyon, kişiye göre değişebilen bir tedavi yöntemidir.

Fizik tedavi, diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra tek başına da uygulanabilmektedir. Fizik tedavi; ışın, ısı, egzersiz, elektrik akımları, sıcak-soğuk uygulamalar ve fiziksel ajan ile yapılabilmektedir.

 

Göz Hastalıkları:

Göz hastalıkları çevresel, genetik ya da yaş ile ilgili faktörlere bağlı olarak görme duyusunun bozulmasına ya da tamamen yitirilmesine sebep olan hastalıklardır. Bedenin en önemli ve hassas duyu organları arasında gelen gözlerde ortaya çıkabilecek bu rahatsızlıklar hastanın yaşamını son derece olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir. Bazı göz hastalıkları erken evrelerinde herhangi bir belirti vermezken, çoğu göz hastalığı şiddetli yanma ve kaşıntı hissi, görmede azalma veya daralma, renk seçememe, aşırı çapaklanma, ışıktan rahatsız olma gibi problemlerin bir ya da birkaçıyla kendini gösterebilmektedir.

Diyabet, hipertansiyon, romatoid artrit hastalarının, şikayeti olsun olmasın göz tansiyonu ve katarakt açısından, 40 yaş üstü erişkinlerin, göz tembelliği ve şaşılık açısından 3 yaş sonrası çocukların, sürekli ilaç (steroid, klorokin, gibi) kullanan hastaların düzenli göz muayenesi yaptırması gerekmektedir.

 

Kulak Burun Boğaz HastalıklarıKBB Uzmanları kulak, burun, boğaz ve bu organlarla ilişkili baş ve boyun yapılarında meydana gelen hastalık ve rahatsızlıkları olan hastaların tıbbi ve cerrahi tedavisini yapmaya yönelik uzmanlık eğitimini almış olan hekimlerdir. Tıbbi ve cerrahi tedavisi KBB Uzmanları tarafından yapılan hastalık ve rahatsızlıklar genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Burun akıntısı ve nezle ( saman nezlesi )
Burunda şekil bozukluğu, burun eğriliği, burundan kan gelmesi
Boğaz ağrısı
Horlama
Kulak iltihabı, kulaktan kan gelmesi, kulak çınlaması, işitme kaybı
Uzun süren kulak akıntısı, kulak ağrısıyla birlikte baş dönmesi
Sinüzit
Uçuk, aft
Tükürük bezi hastalıkları
Çene eklem rahatsızlıkları
Baş dönmesi
Bademcik iltihabı, Farenjit.

 

Ruh sağlığı ve Hastalıkları:

Psikiyatri, insan psikolojisini etkileyen zihinsel hastalıkların tedavisiyle ilgilenen, bunu gerçekleştirirken hastanın ve hastalıkların özel durumuna göre değişen yöntemler kullanan bir tıp alanıdır. Bu yöntemler hastanın duygusal, bilişsel, davranışsal ya da sosyal yönlerini hedef alarak uygulanan psikoterapik çalışmalar şeklinde olabilirken, belirli etkin maddeleri içeren ilaçlar aracılığıyla da olabilmektedir.

 

Diyetisyen

 

Beslenme nedir?

Beslenme, büyüme ve sağlığın korunması için gerekli olan besin öğelerinin besinlerle vücuda alınmasıdır. Sağlığın sürdürülmesi ve hastalıkların önlenmesinde yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme önemlidir. Beslenmenin yeterli ve dengeli olması için bireye özgü olması gerekir.

Kimler Diyetisyene başvurabilir?

Kilo verme, kilo alma, obezite, diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, mide hastalıkları, karaciğer hastalıkları, kanser hastalıklarında beslenme, gebelik ve emzirmede beslenme, çocukta ve ergenlikte beslenme, sporcularda beslenme, sağlıklı beslenme eğitimi almak amacıyla diyet polikliniğine başvurabilir.

 

Diyet polikliniğine başvuran hastalar Dahiliye Polikliniğine yönlendirilerek tetkikleri yaptırılır.

Diyet polikliniğine hekimler tarafından konsülte edilen hastalara kişiye özel diyet planlanıp, diyet eğitimi verilmektedir. Hastalar belirli periyotlarla takip edilmektedir.

 

 

Psikolog:

Bireyin duygu ve düşüncelerinin analizini yaparak içinde bulunduğu durum ile ilgili gözlem ve deney yapan birimdir. Psikolojide amaç, insanların ruhsal sağlığını düzenlemek ve korumak olarak betimlenebilir.

 

-Polikliniğe başvuran hasta poliklinik sekreteri tarafından karşılanır, HBYS üzerinden kayıt işlemleri yapılır, poliklinik HBYS ekranından kayıt sırasına göre hastalar muayene için polikliniğe alınır, sırası gelen hasta ilgili psikolog tarafından muayene edilir. Tedavi seansları gerekiyorsa randevuları ayarlanır.

-Polikliniğe Psikiyatri tarafından tedavi sürecine alınan veya psikolog konsültasyonu istemi yapılıp psikoloğa gönderilen hastaları gözlem-görüşme teknikleri, psikolojik testler uygulayarak düzenli bir görüşme ve takip sürecine alır.

 

Plastik ve estetik Cerrahi:

Plastik cerrahi, hem kişinin görünümündeki düzelme hem de hastalık, travma veya doğum bozukluklarından kaynaklanan yüz ve vücut dokusu kusurlarının rekonstrüksiyonunda yer alan cerrahi bir uzmanlık alanıdır.

 

 

 

Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği:

 

Ocak 2014’den bu yana Eski Antalya Yolu üzerinde bulunan hizmet binasında 7 diş ünitesiyle ağız ve diş sağlığı hizmeti vermekte olan polikliniğimiz, COVİD-19 salgını döneminde ilçemizde acil sağlık hizmetlerine ara vermeden devam etmiş ayrıca filyasyon ve sürüntü alımı hizmetlerinde de 7/24 aktif rol oynamıştır. 2021 yılında hastanemiz başhekimliğince enfeksiyon kontrolü ve hizmet kalitesi için yapılan özverili çalışmalar sonucu polikliniğimizde 2 adet DAC cihazı hizmete sokulmuş, tüm polikliniklerimize hava tahliye sistemleri kurulmuş, tedavi odaları arasında izolasyon sağlanmış, sterilizasyon ünitesi ve görüntüleme sistemlerimiz hastalarımızın sağlığı için daha da güvenli hale getirilmiştir. Tüm polikliniklerimizde enfeksiyon kontrolü ve hasta konforunu arttırmak amacıyla rubber dam ve super mat sistemleri, kişiye özel kanal tedavisi seçenekleri, apex locator ve endomotor cihazları eksiksiz olarak temin edilmiştir..

Aralıksız olarak devam eden kalite değerlendirmeleri ile hizmet kalitemizi arttırmak için sürekli olarak hasta memnuniyeti ve şikâyetleri takip edilmekte olup gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.

Mevcut hizmet binamızda şu anda:

  • Dolgu tedavisi
  • Kanal tedavisi
  • Diş taşı temizliği ve dişeti tedavileri
  • Diş çekimi
  • Dijital görüntüleme hizmetleri sunulmaktadır.
  • Diş protez hizmetleri geçici olarak uygulanamamaktadır.
  • Mesai saatlerinde MHRS randevusu olmayan hastalar için acil diş hizmeti sunulmaktadır.