Komiteler ve Ekipler
17 Aralık 2021

1.ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

Hastanede hizmet veren çalışanların hastaneye girişinden çıkışına kadar olan süreçlerde yaptıkları işler ile ilgili olarak başına gelebilecek olaylardan korunması amacı ile yapılacak faaliyetleri planlayan ve uygulanmasını sağlayan komitedir. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki sorumluluklar komitemiz tarafından yürütülmektedir.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:

-Çalışanların zarar görme risklerinin azaltılması; çalışanlarımızın çalıştıkları alana göre risklerinin tespit edilmesi sonucunda bu anlamda alınabilecek önlem ve yapılabilecek düzenlemeleri sağlamaya çalışır.

Toplantılarda çalışan güvenliği riskleri ve yaşanan olaylar ile ilgili gerektiğinde Düzenleyici Önleyici Faaliyetleri planlar ve başlatır. Çalışanlarımıza Çalışan Sağlığı ve Güvenliğine yönelik eğitimler düzenler.

-Riskli alanlarda çalışanlara yönelik gerekli önlemlerin alınması; yüksek riskli bölümlerde ( Acil Servis, Yoğun Bakımlar, Ameliyathane, radyoloji vb. )çalışan personelin güvenliklerini sağlamaya yönelik düzenlemeler ve tedbirler alınmasını, radyasyona maruz kalan personellerimizin dozimetre takiplerinin düzenli şekilde yapılmasını sağlar.

-Şiddete maruz kalma risklerinin azaltılması; Çalışanlarımıza karşı yapılan fiziksel, sözel ve psikolojik saldırı risklerine karşı önlemler alınmasını ve yaşanabilecek olaylar karşısında çalışanlarımıza gerekli desteğin verilmesini sağlar.

-Kesici delici alet yaralanmasına yönelik risklerin azaltılması; olası ya da enfekte materyalle ve kesici delici aletler ile yaralanmaları önlemeye yönelik eğitim düzenlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

-Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması; kan ve vücut sıvılarının bulaş riskini önlemeye yönelik eğitim düzenlenmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.

-Sağlık tarama programının hazırlanması, takibi; çalışanlarımız için yapılması zorunlu sağlık taramalarının düzenli olarak yapılabilmesi için yöntemler belirlenmesini ve İşyeri Hekimi-Hemşiresi tarafından takip edilmesini sağlar.

2. EĞİTİM KOMİTESİ

Çalışan tüm personelimizin yeniliklere ve eğitime açık, mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik, Hastane Kalite Hedef ve Politikaları doğrultusunda gelişimini sağlamaktır. Eğitim faaliyetlerini planlama ve eğitimlerin gerçekleştirilmesini sağlamaktır

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:

-Sağlıkta kalite standartları eğitimi; kalite standartları eğitimi, hizmet içi eğitimler, uyum eğitimleri ve hasta-hasta yakınlarına yönelik eğitimleri planlamak ve düzenlemekle sorumludur. Komitelerin ve ekiplerin planladığı eğitimleri organize eder. Personelimizin eğitim ihtiyaçlarını belirlemek ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda hizmete katkı sağlayacak talepleri değerlendirmekle yükümlüdür. Eğitim planının uygulanmasının sağlar ve denetimini yapar.

-Hizmet içi eğitim; kurum politikası, vizyonu ve misyonu doğrultusunda planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunur. Plan dışı eğitim taleplerini gerekçeleri ile birlikte değerlendirerek uygun bulunanların gerçekleşmesini sağlar.

-Uyum eğitimleri;  uyum programını hazırlamak, yeni başlayan ya da görev yeri değişen personelin oryantasyon eğitimlerini organize etmekle yükümlüdür.

-Hastalara yönelik eğitimler;  hasta ve hasta yakınlarının ihtiyaçları, eksiklikleri ve bilmesi gereken konuları belirleyerek eğitimler düzenler.

 

3. HASTA GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

Hastanede yatan veya ayaktan tedavi gören hastaların hastaneye girişinden çıkışına kadar olan süreçlerde yapılan tedavilerle ilgili olarak başına gelebilecek olaylardan korunması amacı ile yapılacak faaliyetleri planlayan ve uygulanmasını sağlayan komitedir.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:

-Hastaların doğru kimliklendirilmesi; doğru hastaya doğru işlemlerin yapılmasını sağlamaya yönelik kimlik tanımlayıcılarının (hasta kimlik bilezikleri, protokol numarası…) oluşturulmasını ve kullanılmasını sağlar. Çalışanlara hasta kimlik bilekliği uygulama ve kontrolü ile ilgili düzenli eğitimler yapılmasını sağlar.

-Çalışanlar arasında etkili iletişim ortamının sağlanması; hasta güvenliğini tehdit eden olaylarla ilgili bildirim mekanizmasının oluşturulmasını sağlar. Çalışanlar arasında etkili iletişim ortamı sağlayarak hata oluşma riskinin azaltılmasını sağlar.

-İlaç güvenliğinin sağlanması; benzer isimli ilaçların yanlış kullanımını önlemeye yönelik bu ilaçların listesinin oluşturulmasını sağlar. Etkin ilaç kullanımını sağlamak amacı ile ilaç seçimi, depolanması, güvenli ilaç dağıtımı ve kontrol edilmesine yönelik düzenlemeleri sağlar. Güvenli ilaç kullanımı ile ilgili sağlık personeli için eğitim programları düzenler. Yüksek riskli ilaçların kullanımı ile ilgili düzenlemeler yapar. İlaç hatalarını izler ve gerekli düzenlemeleri yapar. .Hastane ilaç kullanım ve yönetim sistemlerini kanun ve yönetmeliklere uygunluk açısından değerlendirir ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar.

-Radyasyon güvenliğinin sağlanması; radyasyon güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını ve düzenlemelerin yapılmasını sağlar. Hastalar için gerekli kişisel koruyucuların teminini ve kullanılmasını sağlar.

-Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması; Hasta düşmelerini önlemeye yönelik alt yapı yeterliliği ve uygulamaların kontrolünü sağlar. Hasta düşmeleri ve tesis kaynaklı düşmeler takip edilir. Gerekli düzenlemelerin yapılması sağlanır.

-Güvenli cerrahi uygulamalarının sağlanması; cerrahi girişim öncesi doğrulama ve güvenli cerrahi uygulamaları yöntemlerini tanımlar. Cerrahi işlemlerde Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi ve doğumlarda; Güvenli Doğum Kontrol Listesi kullanımını sağlar. Cerrahi güvenlik ile ilgili oluşan hataları takip eder, riskleri değerlendirir ve gerekli tedbirleri alır.

-Tıbbi cihaz güvenliğinin sağlanması; Hastanede kullanılan tıbbi cihazların bakım ve kalibrasyonlarının düzenli yapılması için yöntem belirler ve takip eder.

-Hasta mahremiyetinin sağlanması; hasta mahremiyeti sağlanmasına yönelik düzenlemeleri belirler ve uygulamaların yapılmasını sağlar. Çalışanlara hasta mahremiyeti sağlamaya yönelik düzenli eğitim yapılmasını sağlar.

-Hastaların güvenli transferi; Hastaların hastane içinde ve başka kuruma güvenli transferinin yapılması için gerekli düzenlenmeleri oluşturur. Çalışanlara hastanın güvenli transferi için eğitim yapılmasını sağlar.

-Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi; nöbet teslimlerinde hasta güvenliğini sağlamak için (Hasta kayıt ve bilgilerinin eksiksiz ve güvenli aktarımı) gerekli uygulamaları belirler ve ilgili yöneticiler tarafından kontrollerini sağlar.

-Bilgi güvenliğinin sağlanması; Hasta kayıtlarının güvenli olarak muhafazası ve bilgi güvenliğinin sağlanması için gerekli yöntemleri belirler.

-Enfeksiyonların önlenmesi; Enfeksiyon Kontrol Komitesi ile işbirliği içinde gerekli uygulamaları planlar. Çalışanlara düzenli eğitim verilmesini sağlar. El hijyeni, antibiyotik kullanımı, cerrahi alan enfeksiyonları ve sürveyans takiplerini yapılmasını sağlar.

-Laboratuvarda hasta güvenliğinin sağlanması; laboratuvar süreçlerinde hasta güvenliği için gerekli düzenlemeleri belirler. Laboratuvar çalışanları ile birlikte preanalitik, analitik ve postanalitik süreç hataları takibi ve risk analizleri değerlendirilir. Gerekli takip ve iyileştirmelerin yapılmasını sağlar.

4. TESİS GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

Hastanenin alt yapısı, hizmette kullanılan cihaz ve demirbaşları ve hastane hizmetleri sonucunda çıkan atıkların bertaraf konularında çalışmaları planlayan ve uygulanmasını sağlayan komitedir.

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:

-Bina turlarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi; bina turların yapılmasından ve elde edilen verilerin değerlendirilmesinden ve yapılacakların planlanıp takip edilmesinden sorumludur. Bina turların yapılmasından ve elde edilen verilerin değerlendirilmesinden ve yapılacakların planlanıp takip edilmesinden sorumludur. Tesis kaynaklı bildirimi yapılan olay bildirimlerini inceler, değerlendirir ve Kök neden analizini yaparak gerekirse DÖF başlatır. Hastane yönetim tarafından hastanede işleyişin denetimi ve aksaklıkların tespiti ve giderilmesi amacıyla kontrol planının yapılmasını sağlamaktan sorumludur.

-Hastane alt yapı güvenliğinin sağlanması; hastane alt yapı güvenliğinin sağlanmasından sorumludur. . Hastanenin elektrik, medikal gaz, atık su, havalandırma gibi sistemlerin denetim ve bakımının düzenli olarak yapılmasını sağlamaktan sorumludur. Hastanede su depolarının bakımını düzenli olarak yapılmasını ve yıllık numune gönderilmesini sağlar.

-Kurumda can ve mal güvenliğinin sağlanması; kurumda can ve mal güvenliğinin sağlanmasından sorumludur. Can ve mal güvenliği için belirlenmiş risklere karşı önlemler alınmasını sağlar. Asansörlerin bakımlarının düzenli olarak yapılmasını ve kayıt altına alınmasını sağlar.

-Afet ve acil durum yönetimi çalışmaları; Acil durum ve afet yönetimi çalışmalarından, yapılması gereken tatbikatlar için gereken ortamın ve eğitimin yapılmasında destek sağlar. Acil çıkış panoların hastane içinde uygun yerlere ve görülebilecek şekilde yerleştirilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktan, çalışırlığının devamının sağlanmasından sorumludur. Yangın tatbikatlarının periyodik olarak yapılmasını ve kayıtlarının tutulmasını sağlar. Yangın çıkış kapılarında herhangi bir engelleme olmadan kolay erişilebilir durumda olmalarını sağlar. Yangın söndürücülere kolay ulaşılabilmesi ve kontrollerin düzenli olarak yapılabilmesi için gerekli koşulların oluşturulmasını sağlar. Acil durumlara, salgınlara, doğal afetlere, terör eylemlerine karşı ilgili mevzuat ve düzenlemeler çerçevesinde bir acil plan oluşturulmasın sağlar.

-Atık yönetimi çalışmaları; Atık yönetimi çalışmaları yapar ve çalışmalara katılır.

-Tıbbi cihazların bakımı, ayar ve kalibrasyon planları ve kalibrasyonlarının yapılması; tıbbi cihazların bakım, onarım, ölçme, ayar ve kalibrasyon planlarını ve kalibrasyonlarının yapılmasından ve kayıtlarının düzenli tutulmasını sağlar.

-Tehlikeli maddelerin yönetimi; Tehlikeli maddelerin (kimyasallar, kemoterapötik ajanlar, radyoaktif malzeme) imhasına ve kullanımına yönelik planların oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlar.

 

5. KLİNİK KALİTE İYİLEŞTİRME KOMİTESİ

Kurumumuzda; “Türkiye Klinik Kalite Ölçme ve Değerlendirme Sistemi” çerçevesinde gerçekleştirilen uygulamaları izlemek, değerlendirmek ve koordine etmektir.

 

TEMEL İŞ VE SORUMLULUKLAR:

-Sağlık kuruluşunda gerçekleştirilen klinik kalite çalışmalarının Bakanlıkça yayımlanan “Klinik Kalite Ölçme ve Değerlendirme Rehberleri” doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamak.

- Sağlık olgusu bazında izlenen tüm klinik kalite göstergeleri ile ilgili veri kalitesini değerlendirmek, veri kalitesi ile ilgili gerekli düzeltici önleyici faaliyetleri belirlemek ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlamak,

-Klinik kalite göstergeleri ile ilgili Bakanlık tarafından gönderilen geri bildirim raporlarını (Klinik Kalite Karar Destek Sistemi-K3DS) ve SBYS’den elde edilen sonuçları karşılaştırarak gösterge bazında analizler yapmak.

-Gösterge bazında hedeflere ulaşma düzeyini değerlendirmek, hedefe ulaşmak için gerekli faaliyetleri planlamak.

-Gösterge bazında belirlenen iyileştirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak.

-Kuruluşta izlenen her sağlık olgusu ile ilgili sonuçlar, yapılan çalışmalar ve gerçekleştirilmesi gereken iyileştirme faaliyetleri hakkında üçer aylık periyotlarda toplantı tutanakları oluşturmak.